3 ok, amiért érdemes szertartásvezetőt felkérni az esküvőre

Még mielőtt a három legfontosabb dolgot felsorolnánk érdemes tisztában lenni az anyakönyvvezető és a szertartásvezető munkája, feladata között. 

Az anyakönyvvezető és a szertartásvezető két különböző szakember, akik különböző feladatokat látnak el.

Az anyakönyvvezető egy hivatalos személy, aki az állami anyakönyvi szolgáltatásokért felelős. Feladata az anyakönyvi bejegyzések végzése, így a születési, házassági és haláleseti anyakönyvi bejegyzések vezetése, valamint az azokkal kapcsolatos ügyintézés. Az anyakönyvvezető jogosult és köteles hivatalos anyakönyvi okiratok kiállítására, és az állam által előírt jogi eljárások végrehajtására. 

A szertartásvezető pedig olyan személy, aki különböző ünnepségek és ceremóniák vezetője lehet, mint például esküvők, avatások, megnyitók, illetve különféle vallási és spirituális szertartások. A szertartásvezető előkészíti és levezeti ezeket az eseményeket, általában az ünnepség menetét irányítja, és lehetőséget ad az ünneplőknek, hogy megemlékezzenek az esemény fontosságáról. A szertartásvezetőnek nincs hivatalos hatásköre az anyakönyvi bejegyzésekkel kapcsolatban, és nem jogosult államilag elismert anyakönyvi okiratok kiállítására.

Ezek után lássuk azokat a fontos dolgokat , amiért az esküvőre érdemes szertartásvezető közreműködését igénybe venni:

  1. Sokkal személyre szabottabb az esküvői ceremónia. A szertartás vezető előzőleg többször egyeztet a házasulandók fiatal párra, az esküvői szöveget teljes mértékben rájuk szabja. Az anyakönyvvezető által levezetett esküvői szertartás a házasságkötő teremben megközelítőleg negyed óra. Nem is lehet több , mert a következő fel órában mások érkeznek ugyanoda az esküvői szertartásra. A szertartásvezető viszont nincs ilyen időkeretet közé szorítva, a szertartás nyugodtan lehet hosszabb alkalmazkodva a házasulandók igényéhez. Természetesen különböző stílusú ceremóniával, rituálékkal tudja még emlékezetesebbé tenni az eseményt.
  2. Bármelyik helyszínen igénybe vehető a szertartásvezető tevékenysége. Az anyakönyvvezető az anyakönyvet nem viheti ki a hivatal épületéből és csak egyes esetekben a tevékenységi területén belül megy ki az esküvő helyszínére. A szertartásvezető viszont akár különleges helyszíneken is levezeti a szertartást. Legyen az étteremben, kastélyban, rendezvény házban, erdő közepén, arborétum kertjében, levendula mezőn vagy ahol a házasulandók éppen óhajtják. 
  3. Szimpátia alapján is dönthetünk egyik vagy másik szertartás vezető mellett, míg teljesen érthető dolgok miatt anyakönyvvezetőt nem választhatunk ilyen okok alapján. 

További információt szertartásvezető igénybevételével, esküvői ceremóniával kapcsolatban a www.weddreams.hu honlapon találhattok. 

Szertartásvezető