Legyen-e fátylam?

Sokan kérdezik meg, hogy viseljenek- e fátylat menyasszonyi ruhájukhoz.
Ha elolvassák az alábbiakat máris könnyebb lesz a tájékozódás. Az is ki fog derülni,
hogy én fátyol-párti vagyok!

 1. Ha lesz templomi esküvő, akkor majdnem kötelező a fátyol viselete. Nem kell megijedni, mert a fátylak nagyon sokfélék, ugyanúgy, mint a menyasszonyi ruhák is.
 2. „A” vonalú ruhákhoz gyönyörűek a nem túl húzott fátylak, amelyek lehetnek akár derékig-illetve akár földig érőek, sőt még a ruhán jóval túlérőek is.
 3. A nagyon hosszú, fátylaknál azonban figyelni kell a templom méretére is! (Lásd Jáki kápolna, ahol egy hosszú 3-5 méteres fátyol nem mutat.)
 4. Tüllszoknyás ruhákhoz szintén gyönyörű a fátyol. Ebben az esetben még a fejtetőre tűzött, sűrűn húzott fátyol is helyénvaló.
 5. Sellő fazonú ruhákhoz is kiváló választás egy derékig érő, illetve a ruha aljáig érő fátyol. Az ilyen ruhák menyasszonyos jellegét még növeli a fátyol.
 6. A fátyol anyaga legtöbbször tüll, ritkábban muszlin vagy organza. Ez utóbbiak szövése sűrűbb, kicsit takarnak, arc elé borításánál a kilátás alóla mérsékelt! A tüll anyagú fátylak viszont arc elé borításra alkalmasak.
 7. Természetesen csak olyan fátylat boríthatunk arcunk elé amelyik legalább két rétegű!
 8. Sokszor hallunk olyat, hogy a fodrász szerint az általa elkészített esküvői frizurához nem lehet fátylat tűzni. Erre csak annyit tudnánk mondani, hogy a fátyol leggyakrabban egy kis fésűre van rádolgozva, ami a frizurák 90%-ban bőven elfér. De ha nem férne el az a 4-6 cm-es fésű hajunkban, akkor a fátylakat fésű nélkül is egyszerűen, kontytűkkel is rögzíthetjük, akár saját magunk is. A fátylak betűzése a frizurába nem is feltétlen a fodrász feladata. Rövid hajakban is teljes biztonsággal tart a fátyol, csak egy kis hajlakk kell hozzá.
 9. Szerencsésebb, ha a menyasszonyi ruha felvétele után tűzzük be a fátylat.
 10. A ruha hosszát meghaladó fátylaknál még figyelni kell, hely senki se lépjen rá, mert akkor az az ara haját fogja húzni, valamint a kocsiba be- és kiszállásnál is elfér a segítség. 
 11. Sajnos az ilyen impozáns, hosszú fátylakat már a táncnál le kell venni, vagy egyik karunkra tekerve még viselhetjük addig, amíg a szalontáncoknál tartunk.
 12. A fátylak lehetnek különböző szegélyekkel díszítettek, illetve a ruha díszítését visszajátszó hímzettek is. Szépek még a Swarowsky kristályokkal díszített fátylak is.
 13. Természetesen a fátylak egyaránt kaphatók fehér, ekrü és elefántcsont színben is. Színes ruhákhoz is lehet fátylakat kapni!
 14. A fátyol kölcsönzését ritkán javaslom, mert elég sérülékenyek és hamar elszürkülnek. Sokadik kölcsönzésnél, már nem biztos, hogy ruhánk fényét emelné az ilyen fátyol. A fátyol megvásárlásával viszont legalább marad valami emlékünk a kényképeken kívül esküvőnkről.

Egyik kedves menyasszonyunk említett egyszer egy kis versikét, amely a legjobban kifejezi azt, hogy miért ne kölcsönözzön senki fátylat.
 
"E koszorú és fátyol avat majd asszonnyá,
s férjed tesz majd Téged igazán boldoggá,
S ha örökké akarod érezni az ámort,
Ne add oda másnak e koszorút és fátyolt!"

 
És hogy mikor nem illik a fátyol? Sokadik esküvőre már biztos nem!

Fátyol