Milyen ruhát vegyünk fel , ha meghatározott dresscod szerepel a meghívón?

Előfordul, hogy esküvői meghívót kapunk, amelyen a dresscod is szerepel. Hogyan tájékozódjunk illetve mit vegyünk fel az eseményre? 

Többféle dresscode létezik, melyeket eltérő alkalmakkor, helyeken és céllal használnak. A dresscod feltüntetése egy segítség a meghívottak számára, így nem eshetünk abba a hibába, hogy túlöltözzük illetve, ami sokkal kellemetlenebb alulöltözzük a társaságot.

Lássunk néhány példát a leggyakrabban használt dresscode-okra:

  • White tie: Formális eseményeken használatos. Ahogy a nevében is szerepel fehér nyakkendő viselése az elvárt. Férfiaknak minden esetben frakkot, nőknek nagyestélyi ruhát kíván meg.
  • Black tie: Formális eseményeken, mint például esküvő, gála, ünnepi vacsora vagy bálban használatos. Férfiaknak szmonikgot, ( fekete nyakkendő) fekete öltönyt, nőknek pedig hosszú estélyit kíván meg.
Szmoking

 

  • Morning suit/Morning dress: rendkívül formális eseményeken használatos, mint például királyi esküvőkön, temetéseken, olyan állami rendezvényeken, ahol a királyi család tagjai is megjelennek. Férfiaknak zsakett, nőknek térdet takaró elegáns nappali ruha.
  • Cocktail attire: Semi-formális, eseményeken, mint például házassági ceremónia, koktélparti, használatos. Férfiaknak öltönyt, nőknek pedig cocktail ruhát kíván meg. 
  • Business casual: Általában irodai környezetben használják, kiegyensúlyozott, de mégis profi megjelenést kíván meg. Például nadrág és ing, de előnyösebb ha zakóval együtt viseljük. Hölgyeknek kosztüm, nadrág kosztüm, blúz viselése el ajánlott. 
  • Smart casual: A legenyhébb dresscode, általában nem formális eseményeken, mint például családi összejövetelek, vacsorák, használatos. A ruha legyen elegáns és kényelmes. Például nadrág és ing, zakó nem feltétlen szükséges. Hölgyeknek ruha vagy nadrág-blúz, szoknya-blúz párosítással.

Ez a lista nem teljes, vannak még többféle dresscode-ok, amiket használnak, és elképzelhető hogy a dresscode szabályai eltérnek kultúránként, üzleti környezetenként és időszakonként is.

Ha ezek után sem vagyunk biztosak a megfelelő öltözet kiválasztásában érdemes a meghívó küldőjétől iránymutatást kérni. 
Az Elite szalon a formális megjelenéshez szükséges szmoking illetve zsakett, Morning suit kölcsönzésével áll az érdeklődők rendelkezésére. 
Az Elite szalon vőlegény ruhakollekcióját ezen a linken tekinthetik meg.

Zsakett