Praktikus tanácsok menyasszonyi és keringőruhák felvételéhez

Amikor eljön a nagy nap, végre felölthetjük a kiválasztott ruhakölteményt, általában ekkor derül ki, hogy a i a szalonban a próbák során végtelenül egyszerűnek tűnik, az mégsem olyan magától értendő. Nem is kell ezen csodálkozni, mert a szalonokban dolgozók napi szinten öltöztetik a menyasszonyokat, szalagavatóra készülő hölgyeket. Az esküvő napján nagyobb az izgalom is és mindenki a legjobban szeretné csinálni azt, amit rábíztak. Így van ez a menyasszony öltöztetésekor is. Itt, az Elite szalonban a főpróba idején megmutatjuk a szalonban megjelenő kísérőknek a ruha felvétel pontos módját, de volt már rá példa, hogy a menyasszonyt a ruha átadásakor egyedül jött.
Ritkán hordunk abroncsos menyasszonyi, illetve keringőruhákat, ezért szeretnék egy-két praktikus tanáccsal szolgálni.

Először is a ruhák és a cipő felvételi sorrendje igen fontos. Így:

  • a fehérnemű felvétele
  • a cipő!
  • az abroncsos alsószoknya felvétele, ha tartozik a ruhához
  • a keringő- illetve menyasszonyi ruha felvétele
  • a fejdísz, menyasszonyoknál a fátyol betűzése
  • a kesztyű felvétele.

Érdemes az abroncsos alsószoknyát dupla masnival rögzíteni a derékon, (de nem a csípőn).
Ezután a ruha felvételekor általában kell a segítség. A ruhát a segítő felülről adja fel a viselőjének, aki mindkét kezét felnyújtva, frizuráját védve tud közreműködni. Amikor így belebújt a ruhába, akkor derékra kell tenni mindkét kezét és tartani kell a ruháját.

Magas hölgyek leguggolva segíthetik a ruha felvételét. Húzózáras ruhák esetében a segítő személy legelőször a húzózár tetején található párizsi kapcsot kapcsolja be. (A párizsi kapocs párja gyakran „csak” egy horgolt fül, ami kevésbé feltűnő a ruhán.)

A ruha viselője derékon tartott kezeivel a ruha anyagát hátra felé tolja, hogy a húzózárat fel lehessen húzni. Nem kell kapkodni, sem megijedni, hogy viszonylag lassan, centiméterről-centiméterre lehet csak felhúzni a húzózárat, mivel a ruhák elég „passzosra” készülnek, hogy derékból, egész felső testtel lehessen tartani őket és ne legyen kellemetlen érzés, hogy azonnal lecsúszik!

Fontos még, hogy a húzózár húzóját (a cipzár nyelvét) felhúzás után le kell hajtani, hogy ne csúszhasson le használatkor!

Fűzős ruháknál is a viselő a fűzés elkezdéséig tartja a ruhát, majd a fűző egyre szorosabb húzásával rögzül a testen a ruha. A fűzőt lehet alulról felfelé, illetve fordítva is fűzni, de a lényeg az, hogy mindkét esetben viszonylag szorosra kell fűzni és a fűzőt jó alaposan meg kell kötni.

Ruhafelvétel után a szoknya részen az esetlegesen fennakadó béléseket le kell húzni.

Ezek után jöhetnek a kiegészítők felvétele.

Ha valami oknál fogva nem sikerül felölteni a kívánt darabot akkor hívja szalonunkat.

Mindenkinek sok örömöt kívánok ruháink viseletéhez! 
Elite szalon

 

Erdősi Tibor fotográfus
Fotó: Erdősi Tibor fotográfus
Ruha: Elite szalon