Szalagavatóra keringőruha választás 10 alapszabálya

Még be sem fejeződik az aktuális tanév, megindulnak a jövőre végzős fiatalok keringő ruhát keresni szalagavatóra.

“Melyiket válasszam?” - hangzik a kérdés sokadszorra.

Immár 29. éve vagyok aktív munkatársa a budapesti Elite esküvői ruhaszalonnak, a Magic Moment esküvői ruhakölcsönző és Party Service kft tulajdonosaként. Ennyi év tapasztalatának birtokában szeretnék segíteni a megfelelő keringőruha kiválasztásában.

 

1. Ne csak szemből ítéld meg egy ruha szépségét.

A szalagavatót legtöbb esetben nagy sportcsarnokokban tartják és minden oldalról látni fog a közönség. Fontos, hogy a ruha minden oldalról kifogástalanul álljon rajtad.
Nézd meg magad hátulról is. A háta ugyanolyan szépen legyen kidolgozva , mint amikor szemből figyeled magad. Az a ruha amelyiknek a hátán csak egy fűző a dísze, az elején megtalálható csipkéből már oda nem jutott nem tűnik minőségi darabnak. A szalonban kérj kézi tükröt, hogy a ruhát hátulról is szemügyre vedd. 

 

2. Hallgass a belső hangra.

Sokszor látom, hogy állnak a lányok a ruhában, szinte mozdulatlanul és előlről szemlélik magukat, vagy kérdő tekintettel nézik az őket kisérő barátnőt, barátnőket. Sajnos az ő rerakciójuk - akármilyen fontosnak tűnnek is - nem mérvadó a megfelelő ruha kiválasztásához. Az igazán neked való ruha “szól” hozzád, de ha a belső hangot a többiek beszélgetése elnyomja, vagy csak kifelé figyelsz, megfosztod magadat ettől a belső segítségtől.

 

3. A “konyhafőnök ajánlatát” mindenféleképpen vedd figyelembe.

Sokan már a megmutatott ruháról akkor lemondanak mielőtt felöltenék. A szalonban dolgozóknak szeme van arra, hogy milyen ruha állna a legjobban rajtad. Ezért ezt a ruhát feltétlen vedd fel! Még így is lehet, hogy más mellett döntesz, de ha sok év tapasztalata mellett neked ajánlanak egy ruhadarabot, ne hagyd ki. Ne felejtsd ez csak a szalonban dolgozónak plusz munka, tehát tiszteld meg azzal, hogy a javasolt ruhát felveszed. Csak te jöhetsz ki győztesen!

 

4. Ne vessz el a részletekben.

Sokan úgy próbálnak meg választani a ruhák között, hogy a ruhát díszítő csipke motívumot, strassz díszítést próbálják meg összehasonlítani a többiek ruháival. Ez nem vezet általában a helyes döntésre. Vagy azt hallom, hogy ennek vagy annak a ruhának a díszítése sok, túlzó.
A ruhákat, mint egy festményt egyben és egészben, bizonyos távolságból ránézve kell megítélni. A világ legremekebb festményeit sem 30-50 cm távolságból szemléljük, mert nem jelentenek semmit a közönségnek. A legszerencsésebb, ha a szalonban van több tükör és legalább 3-4 méter van közted és a tükör között. Ekkor fogod látni, hogy valójában milyen összképet, sziluettet fog látni a közönség a keringő során és láthatod milyen játéka van a ruhát díszítő köveknek, gyöngyöknek. Minden díszítés a ruhán értelmet fog kapni ebből a távolságból. Értelmezhetővé válik a közelről túlzónak tűnő ezüstösen csillogó hímzés is. Ne felejtsük el a szalagavató egy színpadi produkció is. Távolból is szépnek, mutatósnak kell lennie a keringőruhának, ezért használnak markánsabb motívumokat egyes ruhatervezők.

 

5.Figyelj az arányokra.

Évről évre picit változik a keringő ruhák divatja. Pár évvel ezelőtt a nyújtott derekú, már majdnem a csípőig leérő felsőrészűek divatoztak, most inkább rövidül a felsőrész szabása. Szalonunkban a divattal szembe menve van ilyen is, olyan is. Miért? Van akinek a hosszabb derekú fazon áll jól és van akinek előnyösebb a rövid felsőrész. Alap szabályként leírható, hogy a rövid derekú, koreai fazon az alacsonyabbaknak állnak jól, mert megnyújtja a lábakat és magasabbnak mutatja viselőjét. A hosszú derekú fazon jobban megmutatja a karcsú derekat és főként a magasabb lányokon áll jól. A jó fazon kiválasztásával több kilóval tűnhetünk kevesebbnek és pár centiméterrel magasabbnak. Ahogy írtam az arányok rendkívül fontosak.

 

6. Ne a fotók alapján dönts.

Mindenkinek lapul a zsebében egy okostelefon, mindenki fényképeket szeretne készíteni a felpróbált ruhákról. Szalonunkban nem csak a modell másolás miatt nem kedveljük, ha a ruhákról fotókat készítenek, hanem azért mert úgy gondoljuk ,ha a ruháról csak a fotó marad meg emléknek a fejetekben, akkor az nagyon kevés. Az igazi ruha olyan , mint megtalálni az igazit. Maradjon benyomás a ruháról , foglalkoztasson vagy gondolkodtasson el. Ahogy szoktuk mondani “legyen meg a kémia” közted és a ruha között. A jó ruha túlmutat a fényképeken. Arról már nem is beszélve, hogy egy rossz szögből “ellőtt” kép elbizonytalaníthat, sőt még a legszebb ruháról is lemondhatsz miatta.

 

7.Ne hasonlítsd magad senkihez.

Sajnos évről évre látom azt a tendenciát, hogy azért keres valaki egy modellt, mert a többség is ilyesmit fog majd viselni a szalagavatón. Válassz olyat, amely a te egyéniségedhez, alkatodhoz a legmegfelelőbb. A szalagavatón a hálás közönséged, szüleid, rokonaid és barátaid úgyis csak téged fognak figyelemmel kísérni. Eszükbe sem jut majd összehasonlítani a többiekkel. Sokszor előfordul az is, hogy az elmúlt szalagavatón viselt ruhadarab valakin átütő siker volt, míg egy másik lányon nem mutatott olyan jól. Ez teljesen természetes, azt a ruhát kell mindig megkeresni, amelyik rajtad a legszebb!

 

8. Aludj rá egyet, ha szükséges.

Mielőtt elkapkodnád a döntést gondolkozz és aludj rá egyet, ha úgy érzed fontosnak és van még benned egy kis bizonytalanság. Viszont, ha teljes mértékben úgy érzed megtaláltad az igazit, akkor jobb azonnal cselekedni és lefoglalni az álomruhát. Tudod a mi ruháinkból csak egy-egy példány van az egész országban, így ha azt nem foglalod le könnyen meglehet, hogy az álomruhát más fogja viselni. Aki nem ilyen biztos a dolgában aludjon egyet, nem sokkal többet rá. Ha másnap is csak az a ruha jár a fejedben, biztos lehetsz benne, hogy a legjobbat fogod választani. Nem jó kereskedő az olyan, aki foglalásra kényszerít vagy megijeszt, hogy ezt a ruhát öt perc múlva elviszik, ha nem foglalod le azonnal.

 

9. Hozz megfelelő fehérneműt a próbára.

A jó melltartó fél siker, szoktam mondani. Sokszor látom, hogy a legkényelmesebb sportmelltartóval vagy fekete, fuxia színű melltartóval érkeznek a lányok a próbára. Természetesen a nagy napon nem ezt fogják viselni és ennyi év tapasztalata után én el tudok vonatkozni a ruha alól kikandikáló színes melltartótól , sőt el is tudom képzelni egy jó melltartóval milyen csinos lesz a megálmodott darab. De nem mindenki látja így át. Ezért hozz magaddal egy félkosaras , levehető pántos fehér vagy testszínű melltartót a próbára. Hidd el csodák fognak történni :) !
A legújabb keringőruha kollekciónkban a ruha belsejébe már belevarrták a mell kosarat, így ebben az esetben a melltartóra semmi szükség nincs. Sőt az új modellek átlátszó, úgynevezett invisible tüll alapanyagára feldolgozott csipkéből állnak, ami alá semmilyen melltartót nem lehet felvenni. 

 

10. Hozz magaddal türelmes, jóakaró segítőt.

Általánosságban elmondható, hogy 3-4 osztálytárs  együtt érkezik a szalonba ruhapróbára. Majdnem mindig azt érzem, hogy türelmetlenek vagy fáradtak a kísérők. Érthető is , mert ők is szeretnének próbálni, a középpontban állni és szűkre van szabva a szabadidő. Legszerencsésebb, ha ketten jöttök egyszerre, anyukával, testvérrel, akik teljes egészében veled fognak foglalkozni, neked fognak segíteni a döntésben.

Nagyon fontos még, hogy előre megbeszélt időpontra gyertek a szalonba ruhát választani. Ez azért nagyon fontos, mert mindenkivel egyesével, legalább fél órát, vagy akár háromnegyed órát rászánva választjuk ki az igazit.

Ha ezt a pár szabályt megpróbálod követni biztos lehetsz benne, hogy jól döntesz majd a keringőruha kiválasztásakor, örömmel fogod keringőruhás képeidet évekkel később is elővenni, nézegetni.

Kollekciónkról ízelítőt honlapunkon találsz. Vedd figyelembe, hogy mindegyik ruhákból egy darab áll rendelkezésre, igy érdemes minhamarabb felkeresni az Elite szalont és kiválasztani a legszebb ruhát szalagavatódra. Kölcsönzési díjak 60.000-100.000,-Ft között mozognak. Ruhát foglalni a kölcsönzési díj 50%-a befizetésével lehet. Készpénzt és kártyát is el tudunk fogadni.
 

Mindezek után sok szeretettel várunk a budapesti Elite szalon by Magic Moment szalon Budapest VII. kerület Király utca 87 szám alatt található üzletében.

Ruhapróbához bejelentkezés szükséges a +36 20 9863390 vagy +36 30 7534785 telefonszámok egyikén.

További keringőruhákat itt láthatsz honlapunkon.

Bejelentkezéshez elérhetőségünk itt találod.

2309 Kotapska

 

Szalagavató ruha

 

2308