Vőlegény öltöny, szmoking, zsakett

Vőlegény öltönyök

Az esküvőn a vőlegény ruházata is jelentős szerepet tölt be, ezért nagyon fontos a körültekintő választás.
Tévedés azt hinni , hogy elég egy öltönyt felvenni és már kész is. Gondoljunk csak bele, hogy az esküvőn majdnem minden férfi öltönyt visel, ezért a vőlegénynek, mint az esküvő főszereplőjének különlegesebb, esküvői öltönyt kell viselnie.

Az esküvői öltöny többféle lehet, ahogy az esküvők is különbözőek stílusukban.


1.Vőlegény öltözet kiválasztásásnál az első fontos szabály, hogy a menyasszony ruhájához és az esküvő színhelyéhez passzoljon.

Ha a menyasszony ruhája nagy volumenű, uszályos, királynői, akkor a vőlegény öltözetének is a klasszikus eleganciát kell követnie. A vőlegények ebben az esetben a következőkben  részletezett öltözetek közül, illetve a fekete, vagy igen sötét szürke vőlegény öltöny közül választhatnak.

2. Klasszikus – ami alatt a zsakettet, frakkot illetve sajátosan Magyarországon még a szmokingok viseletét is értjük. Ezeket az a színösszeállításukban is kötött öltözeteket azoknak ajánljuk, akik esküvőjüket úgy képzelik el, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ezeknél az öltözeteknél, ahogy írtam fontos  a színösszeállításnál maradni.

zsakett klasszikus

 

Zsakettek esetében a zakó mindig sötétszürke, a nadrág szürke-fekete sűrűn csíkos, a mellény galambszürke, a nyaksál vagy „plastron” lehet világosszürke, ezüst színű illetve sárga is.


frakkok színe esküvőre mindig fekete. Fehér illetve egyéb színekben létező frakkokat csak a színpadon fellépő művészek viselnek! Fehér mellény és természetesen fehér csokornyakkendő illik hozzá. Fekete csokornyakkendőt a tévedések elkerülése végett sose viseljünk frakkhoz, esetleg mások azt gondolhatják, hogy az esküvőn felszolgálókhoz tartozunk! Viccesen azt mondják, hogy a frakk nem szereti a napot, ezt úgy kell értenünk , hogy amikor a nap még süt/világít addig frakkot inkább ne viseljünk. 

A zsakettekkel meg pont fordítva áll a dolog, nem esti viseletnek tervezték. Nagyon szépek és főként elegáns viseletek a frakk és a zsakett, de a kabát hátul hosszított szabása miatt mégis a magas vékony  uraknak a legelőnyösebbekk. Ezt a ruhaválasztásnál ne feledjük!

fekete öltöny

 

szmoking sajátosan Magyarországon viselhető ruhadarab esküvőre.
A fekete öltönytől abban különbözik, hogy a kabát kihajtója fényes anyagból készült és a nadrágot kétoldalt szatén csík díszíti. A kihajtója lehet hegyes szabású vagy sálgalléros. Főként fekete színben igazán szép, de léteznek fehér zakóval és fekete nadrággal is változatai.


3.Akik a klasszikus viselet helyett az alkalmi öltönyök mellett voksolnak, azok is jól választanak, mert ezeket az öltönyöket még van esélyük más kiemelt alkalomra viselni.

Egon öltöny

 

Az alkalmi/vőlegény öltönyök anyaga lehet gyapjú, selyem, acetát, viszkóza és ezek keveréke, de a legfontosabb, hogy kevésbé gyűrődős anyagból készüljön. A leghíresebb kollekciókban, mint az Egon Von Fürstenberg, Lancetti megtalálhatók a fényesebb anyagból készített alkalmi darabok is.

A mai legnépszerűbb szabásvonal a slim fit, amelyik szépen követi viselője alkatát.

Színekben itt nagyobb a mozgástér, igen kedveltek a kék és a szürke különböző árnyalatai.

Szürke vőlegény öltöny fehér színű menyasszonyi ruha mellé ideális, míg a kék és fekete színűek törtfehér, ekrü, pezsgő színű menyasszonyi ruhák mellé is csodálatosak.

Vőlegény kollekciónk megtekinthetik weboldalunkon illetve személyesen a szalonban.

4.Kiegészítők 

A vőlegények szinte kötelező ruhadarabja a ceremónia mellény, nyakkendő és színben hozzá illő díszzsebkendő.

 

Mellény szett

 

A ceremónia mellény viselete a régi korok elegáns öltözeteiből maradt fenn napjainkig. Gondoljunk csak a frakk vagy a zsakett mellényekre.

A legtöbb vőlegény kötelezően visel mellényt a zakó alatt, nem is beszélve a nyakkendőről.
Többektől hallottam, hogy nyáron, amikor az esküvő lesz  úgyis nagyon meleg lesz, ezért nem akar a vőlegény még mellényt is viselni. Általában a zakót és mellényt egyszerre a ceremónia ideje alatt viselik a a vőlegények, ami általában templomban - ,ahol még nyár közepén sincs nagyon meleg - vagy a házasságkötő teremben zajlik. A szertartások fél,  egy órát tartanak, tehát ez idő alatt kell csak elviselni az esetleges meleget. Később –ha az esküvő nem túl formális- a melegre való tekintettel megengedett a zakó levétele. Általánosságban , ha a vőlegény leveszi a zakóját a többi öltönyt viselő úrnak is megengedett a zakóból kibújni. Megjegyezném még, hogy ha a vőlegény/ ifjú férj leveszi a zakóját –pontosan- a mellény szettnek köszönhetően még mindíg ő lesz a legjobban öltözött a férfiak között.
 

Esküvői mellényeinkhez –szettben – francia nyakkendőt ajánlunk viselni. Ezek a francia nyakkendők a hagyományos nyakkendőktől eltérnek és kizárólag a vőlegény privilégiuma ezek viselete.
Nem kell megíjedni, hogy nem tudják majd megkötni ezeket a sálszerű nyakkendőket, mert előre megkötötten értékesítjük ezeket. Nyakban méretre állíthatóak , a nyakkendő alsó végét a mellény alatt kell viselni. A csomó részét legtöbbször dísztű ékesítiti.
Ha a vőlegény a -hangulat szélesedésével –esetleg a mellényt is le szeretné venni magáról, akkor a francia nyakkendőt se felejtse magán!
Mellény szettjeink több színben, méretben kaphatók. Mellényeink hátul méretre állíthatók.
A mellény színe lehetőleg a menyasszonyi ruha színével harmonizáló legyen. Fehér menyasszonyi ruhák mellé fehér, szürke, sötétszürke, ezüst mellények illenek, de sötétkék öltönyök mellé a kékek legtöbb árnyalata is kifogástalan.
Törtf ehér, ekrü színű menyasszonyi ruhák mellé melegebb színárnyalatú mellényeket szoktunk javasolni, mint a , tört fehér, bézs, arany, óarany, barna, mokka, mályva  illetve pezsgő színűeket. Barna vőlegény öltönyhöz is ezek a színek illenek a legjobban.
Ilyen mellény szettek vásárolhatók a budapesti Elite esküvői ruhaszalonban. 

A vőlegényények nagy többsége az esküvőn alkalmi inget visel, melynek fontos kiegészítője a mandzsetta gomb. Mandzsetta vőlegényeknek blogunk részletesebben fogalakozik vele.

Vőlegény öltöny, szoking, mellényszett, mandzsettagomb  vásárlásához , kölcsönzéséhez az Elite esküvői ruhaszalonba nem kell előzetesen bejelentkezni. 

5.Vásárlásvagy kölcsönzés?

A budapesti Elite esküvői ruhaszalonban szmoking, zsakett kölcsönzésésre, bérlésére, míg vőlegény öltöny, alkalmi öltöny esetében vásárlásra van mód. 

A kölcsönzés menete hasonló a menyasszonyi ruháékhoz. Előzetes kiválasztás után érdemes minél hamarább lefoglalni a kívánt darabot. A foglaló általában a kölcsönzési díj 50%.

Szmokingok kölcsönzési díja: 25.000.-Ft, míg a zsakettek kölcsönzési díja 50-55.000.-Ft közötti összeg.

A kölcsönzésről szerződést kell kötni, melyben szerepel a szerződők neve, a kiválasztott ruhadarab megnevezése, bérleti díja, a hozzá tartozó kiegészítők, a foglaló összege, az elvitel-, illetve a visszahozatal dátuma. 
Szmoking kölcsönzési díja tartalmazza a zakót, nadrágot, csokornyakkendőt és a spanyol övet.

Zsakett esetében kölcsönzésénél a zakó, nadrág, mellény, francia nyakkendő, díszzsebkendő tartozik bele. 

Vőlegény öltöny E.Fürstenberg

 

Vőlegény öltöny vásárlása a szalonban ugyanúgy működik, mint bármely üzletben. Kiválasztás után érdemes mihamarabb megvásásrolni a kívánt ruhadarabot. Szalonunkban készpénzben illetve kártyával is fizethet.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Elite esküvői ruhaszalon