Miért drágák a menyasszonyi ruhák?

Aki most csöppen bele az esküvő szervezésébe és a menyasszonyi ruha keresésbe joggal teszi fel ezt a kérdést.

Több dolog is közre játszik a menyasszonyi ruhák árában, de most lássuk részletesebben is. 

 

  1. Hihetetlen mennyiségű és rendkívül jó minőségű anyag szükséges egy menyasszonyi ruha elkészítéséhez. Ha csak a ruha szoknya részére összpontosítunk körülbelül 30 méter anyaggal kell számolnunk. Figyelembe véve, hogy a szoknyarész modelltől függően minimum 4-8 rétegből áll össze. Fontos még kiemelni, hogy az Elite szalonban fellelhető ruhák nagy többsége egy új szabás alapján egy nagy anyagból kerülnek kiszabásra, vagyis nem látható varrás a szoknya részen, amely emeli ezen ruhák megjelenését, minőségét és értékét. A sellő fazonú ruhák esetében ugyan kicsit kevesebb méter anyagra van szükség, de ezek a ruhák rendszerint sokkal díszítettebbek és a csipke applikációk miatt rengeteg finom csipke kell, amit természetesen kézzel illesztenek a ruhára. 
Martha uszályos ruha

 

2. Sajnos a menyasszonyi ruhák alapanyaga, mint a tüll, csipke, mikadó selyem, organza, szatén, hímzett csipke mind importból származik, amely a kedvezőtlen és folyamatosan emelkedő valutaárfolyamok miatt szintén drágítja ezen ruhák eladási árát. A külföldről beszerzett menyasszonyi ruhák esetében is a valuta váltás fontos tényezője az árképzésnek.

3. A hétköznapi ruhákhoz képest a menyasszonyi ruhák árát befolyásolja az azokon végzett rengeteg kézi varrás, gyöngyözés, díszítés, virág applikációk elhelyezése. Míg egy hétköznapi szoknyát még a hobbi varrónő is elkészíthet egy nap alatt, addig a menyasszonyi ruhák elkészítéséhez díszítéstől függően akár több hét is szükséges. 

Erika menyasszonyi ruha

 

4. A tervező neve a brand híre is jelentősen emelheti ezen ruhák árát. Ez azért van, mert egy-egy név mögött egy egész tervezői team dolgozik azon, hogy a menyasszonyi ruhák a legelőnyösebben mutassanak viselőjükön és valóban álomruhákká váljanak a menyasszonyok számára. Természetesen ezek a világhírű cégek garanciát adnak a tökéletes szabásra és magas minőségű kivitelezésre.

5. Haute Couture menyasszonyi ruhák az esküvői piacon a legmagasabb minőséget képviselik, amely az árukban is jelentkezik. A legfinomabb, különleges anyagok, innovatív szabásvonalak és rengeteg aprólékos kézimunka jellemzi ezeket a ruhakölteményeket. Magyarországon csak igen kevés esküvői ruhaszalon forgalmaz Haute Couture ruhákat, nem úgy, mint a budapesti Elite szalon, ahol több neves tervező által megálmodott és elkészített költemények várják boldog viselőjüket. 

 

Ezek után kimondhatjuk, hogy a minőségi és csodaszép ruhaköltemények valójában nem kerülhetnek 50.000-100.000,-Ft-ba, még akkor sem, ha azok Ázsiából érkeznek, ahol tudva lévő olcsó az emberi erőforrás. 

A magyar esküvői ruhapiacon 2024-ben az új menyasszonyi ruhák eladási ára 300.000,-Ft-tól egészen 2.000.000,-Ft ig terjed. A budapesti Elite szalonban a menyasszonyi ruhák eladási ára ettől mérsékeltebb 220.000-700.000,-Ft közötti. Ez a több éves jó kereskedelmi kapcsolatnak és a jelentős mennyiségben megrendelt ruháknak köszönhető.

 

Szívesen olvasnál Haute Couture, luxus menyasszonyi ruhákról, kattints ide.

 

Hazel menyasszonyi ruha

 

Olivermartino