Szalagavató ruha, keringőruha

Minden évben több ezer végzős fiatal készülödik a szalagavató bálon nyitótáncként táncolt keringőre. Ehhez rendezvényhez a megfelelő ruha kiválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani. A szalagavató bál egyik ünnepélyes mozzanata a végzősők nyitó, keringő tánca.

 

1. Milyen ruhát szoktak viselni a szalagavatón?

Talán az első kérdés, ami felötlik minden szalagavatóra készülő hölgynél. Szalagavató bálon – a régi elsőbálózó hagyományokat követve – az érettségi vizsga előtt állók, a végzősök keringőt táncolnak és megnyitják a szalag kitűzése előtti ünnepséget.
Legtöbbször a nyitótánc – nagy létszámú iskolák esetében a zárótánc is – az angol keringő, illetve a bécsi keringő szokott lenni. Az ilyen táncokhoz speciális keringőruhát öltenek a hölgyek, míg a férfiaknál frakk vagy szmoking a megfelelő viselet. 

 

2. Mi a keringőruha? 

Fehér, törtfehér illetve nagyon világos pasztel színű, abroncsos alsószoknyával viselendő alkalmi ruhadarab, amelyhez minden esetben egy hosszabb bő szoknya tartozik. Ezek a ruhadarabok – az aktuális trendeknek megfelelően – lehetnek pántosak, illetve pánt nélküliek, rövid vagy hosszú ujjúak, azonban egy dologban megegyeznek, hogy a szoknya minden esetben hosszú, bokáig érő.

A keringőruha nem menyasszonyi ruha, értelemszerűen nincs uszálya, díszítésében általában fiatalosabb, virágosabb, kislányosabb, “hercegnősebb”.

Keringőruha

 

3. Szalagavató ruha férfiaknak

Férfiak számára frakk, illetve a szmoking viselete a legmegfelelőbb a Szalagavató bálon.

A frakk a férfiak legelegánsabb öltözete, amely fekete színű, a zakó hátsó része hosszított, kihajtója fényes szatén selyem. A nadrágot jellemzően fényes csík díszíti kétoldalt. A frakkot – szinte kötelezően – fehér mellénnyel és csokornyakkendővel illik viselni.

A szmoking abban különbözik az előzőekben leírt frakktól, hogy a zakó itt már nem hosszított, a zakó kihajtója pedig lehet sálgalléros is. A szmokingot fekete csokornyakkendővel viselik a férfiak a szalagavatójukon.

 

4. Tippek a ruha kiválasztásához 

Nagyon fontos a szép, elegáns keringőruha, ezért jól kell kiválasztani, mert a szalagavatón sokan táncolnak egyszerre és mindenki nagyon szép szeretne lenni. 

A legfontosabb szempont a megfelelő ruha kiválasztása. Soha ne a legszebb ruhát keresd magadnak, hanem azt a ruhát amelyikben te vagy a legszebb!

Szintén nagyon fontos dolog a jó fehérnemű és a cipő. Egy jó fehérnemű ugyanis csodákra képes, vagy például a magasabb sarkú cipőben teljesen más vagyis szebb a hölgyek tartása. Figyelj az arányokra és gondolj bele, hogy a családod, rokonaid, barátaid viszonylag messziről fognak nézni téged, legyen számukra is mutatós a kiválasztott ruha. Hallgass a belső hangodra is, hisz amelyik ruhában szépnek érzed magad, csakis abban fogsz ragyogni a keringő során. Természetesen a ruhaszalonban dolgozók is szívesen segítenek neked, akik már sok hölgyet öltöztettek fel szalagavatóra.

Szalagavató

 

5. Hogyan történik Budapesten a szalagavató ruha kölcsönzése?

Ahogy a menyasszonyi ruhák esetében, így a Keringőruháknál is érdemes időben kiválasztani az erre az alkalomra szánt ruhát. Budapesten különösen így van ez, mert itt található a legtöbb iskola az országban. Mielőtt elindultok ruhát választani, érdemes körbenézni az interneten. Ott ugyanis már látható, hogy hol számíthattok igényes szép ruhákra. Így kiküszöbölhetitek a fölösleges időrabló és több helyen sorban állással járó kapkodós ruhapróbákat. Bár a Teréz körúton jó pár ruhakölcsönző található, de nem csak ott vannak ilyen szalonok. Érdemes a többi, ' nem körúti’ kölcsönzőben is tájékozódni az újdonságokról! Talán türelmesebben tudnak kiszolgálni és még az is lehet, hogy anyagilag jobban jöttök ki.

A ruhapróba során kiválasztott ruhát mihamarabb célszerű lefoglalni, ami annyit jelent, hogy szerződést kell kötni a kiválasztott keringőruha kölcsönzésre.

Ebben a szerződésben rögzítik a felek az időpontot, a ruha megnevezését, a kölcsönzési díját, az elvitel idejét és a ruha visszahozatalát.

Keringőruha kölcsönzési díjaink 2023.március elsejétől 45.000.-Ft-tól 85.000.-Ft-ig terjednek modelltől és márkától függően. A szerződés megkötésével egyidejűleg kell a foglaló összegét is kifizetni, ami általában 20000-40000,-Ft.

A keringőruha kölcsönzési díja magába foglalja a keringőruhát, az alatta viselendő abroncsos alsószoknya kölcsönzését, a ruha méretre igazítását és annak tisztítását is. A keringőruha elviteléhez szükséges ruha zsákot is biztosít az Elite szalon. 

A fennmaradó kölcsönzési díjat az utolsó ruhapróba alkalmával kell kifizetni. Miután a ruhakölcsönző egy nagyobb értékű ruhadarabot ad át, így kauciót is kell fizetni a bérlőnek, ami nem a ruha kölcsönzési díja, hanem egy biztosíték arra, hogy a ruha épségben, időre visszaérkezzen a szalonba. Ezt az összeget a ruha visszahozatalakor kézhez kapja a bérlő.

 

 

6. Egy átlagos Szalagavató bál forgatókönyve: 

Minden iskolában másként szervezik meg a szalagavatót. A helyi szokásokat figyelembe véve, van ahol több évtizedes hagyomány szerint rendezik meg a bált. Alapvetően a forgatókönyv a következő:

 • Végzősök bevonulása
 • Himnusz
 • Igazgatói beszéd
 • a szalag kitűzése
 • nyitótánc – keringő
 • az osztályok táncai
 • műsorszámok ( zene, ének, hangszeres előadás, vers, tanárok műsora, és így tovább)
 • zárótánc – keringő
 • végül van szabad tánc (szülőkkel, barátokkal, rokonokkal)
   
Keringőruha

 

A teljes keringőruha kollekciót személyesen az Elite szalon, Budapest 1077 Király utca 87 szám alatt tekinthetik meg, illetve weboldalunkon kaphatnak ízelítőt a választékból.

Szalagavató ruha választásával kapcsolatban további ötleteket találhattok honlapunkon

Ruhapróbára bejelentkezni nem kötelező, de megköszönjük, ha látogatásod a +36 20 9863390 telefonszámon jelzed felénk. 

Kotapska 1971

 

Kotapska 2306

 

Kotapska 2001